Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
8929 Postów
Maniak
bad harry napisał:
to co napisał gabriel OK.ale nav nie robi tego z góry na dół jak leci w stosunku do każdego tylko wyrywkowo albo w razie jakichs podejrzeń
Robią to" nagminnie " bo Norg... Norga kabluje bez oporów ...
Taka jego powinność , gdyby mógł to by jeden drugiego w łyżce wody utopił...
To już emigranci są bardziej zwarci...
Oczywiście jak wszędzie są i wyjątki , niemniej marginalne do skali poczynań Norgów...
To nie MY wykorzystujemy NAV ...a jeżeli to MINIMALNIE I NIEUDOLNIE...
Dlatego ma wejść ustawa ,że na rehabilitacji nie będzie można nigdzie jeździć za granicę ... ,tylko siedzieć na miejscu w kraju...
Bo Norgi jak mogą to biorą rehabilitację i heja do Grecji lub Hiszpanii...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
247 Postów
Stały Bywalec
Witam
Gabryiel ma racje.
1. Polskie IP komputera, najprawdopodobniej po aferze z tamtego roku maj,a ustawiane automatyczne powiadamianie
o innym IP niż norweskie w momencie logowania do meldingu.
Za tamten rok 20 000 polaków ma zasiłek chorobowy i , dla bezrobotnych do zwrotu.;
2. Wypłata w bankomacie polskim- pamiętam całkiem niedawno pytanko jakiejś pani o wymiane karty bo skończył sie termin ważnoście i czy przyślą jaj do polski
3, Bilety ltnicze zamawiane internetem , płacone kartą- Bilet powrotny kupowany w Polsce
4. Telefon o ile nie jest uczestnikiem kursu , bo wtedy zgłasza -powinien - sprawe na kursie a kurs powiadamia NAV
5. Wyjazd w trakcie zasiłku chorobowego o ile lekarz na zwolnieniu nie napisał wyraźnie że sie zgadza na podruzowanie
PZD WMD
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bumell)
Wiking
Ot i to.
Mając zwolnienie od lekarza można być w polsce,ale będąc na zasiłku bez zwolnienia trzeba być atywnym szukającym pracy na miejscu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bumell)
Wiking
Z innej strony.Gabriel wspomniał o porównaniu np nas polaków do norwegów.W jakim stopniu Oni wykorzystują pieniądze z NAV (miesiąc w pracy,miesiąc na zasiłku) to Polacy choć to duża grupa to kropla w morzu.I myślę ,że i tak większość wolałaby wrócić do pracy ,podjąć jakąś pracę niż siedzieć na zasiłku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
bumell napisał:
Z innej strony.Gabriel wspomniał o porównaniu np nas polaków do norwegów.W jakim stopniu Oni wykorzystują pieniądze z NAV (miesiąc w pracy,miesiąc na zasiłku) to Polacy choć to duża grupa to kropla w morzu.I myślę ,że i tak większość wolałaby wrócić do pracy ,podjąć jakąś pracę niż siedzieć na zasiłku.
Ja tylko uwypuklam rozdmuchiwany problem...

Bo wszędzie czytam , że NAS Polaków Norgi gnębią i gnębią a to nieprawda , ogólne przepisy NAV są dla wszystkich a w szczególności dla NORGÓW...

My jesteśmy jedynie dodatkiem ... niemniej Nam to przeszkadza i doskwiera...
Bo nie jesteśmy przyzwyczajeni do takiej ingerencji urzędów w nasze Osobiste sprawy.
Wychodzimy z założenia ,że jak dostajemy zasiłki to możemy robić co chcemy...
I w większości tak też robimy...bo Nikt Nam nie będzie rozkazywał....!!! , a później jest ból i płacz ...
BO ZABIERAJĄ ZASIŁKI... i trzeba zwracać ogromne pieniądze ....
A wystarczy tylko robić to , na co nam uprzejmie zezwalają i po kłopocie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(cyganka)
Wiking
gabriel napisał:
bumell napisał:

Bo wszędzie czytam , że NAS Polaków Norgi gnębią i gnębią a to nieprawda , ogólne przepisy NAV są dla wszystkich a w szczególności dla NORGÓW...

Bo nie jesteśmy przyzwyczajeni do takiej ingerencji urzędów w nasze Osobiste sprawy.
I w większości tak też robimy...bo Nikt Nam nie będzie rozkazywał....!!! , a później jest ból i płacz ...

Gabriel , Ty tak mądrze i spokojnie piszesz dlaczego masz tak dużo minusów ???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bumell)
Wiking
Gabriel sam je sobie odejmuje.Ja też tak miałem robić ,żeby nikt inny mi ich nie mógł zabrać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
cyganka napisał:Gabriel , Ty tak mądrze i spokojnie piszesz dlaczego masz tak dużo minusów ???Przecie to TY jesteś wróżem a nie ja..Powinnaś Mnie Oświecić , a nie zadawać niemądre pytania...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1485 Postów
Darek ...
(ulv72)
Maniak
cyganka napisał:

cyganeczko... nie zwracaj na te plusy-minusy uwagi,please fajny pomysl, cos co moglo wniesc troche humoru i zabawy na portal, ale przypuszczam, ze niejednokrotnie wykorzystywane sa (zwlaszcza minusy) przez kogos niezwykle upartego, do niby "gnebienia" innego kogos... wiesz, mozesz dac taki oklask lub pinke raz na 6 godzin... kazdy, kto sobie tutaj pisze i rozmawia na forum, korzysta z tej zabawy bardziej dla rozrywki, od czasu do czasu - tak ja sobie mysle... ale sa tez jak widac tacy, ktorzy regularnie chyba loguja sie i klikaja takie np. minusy dla kogos tam, zeby sobie ulzyc... bo ja inaczej nie umiem wytlumaczyc czasami tak duzej ilosci tych np. minusow... ja mam cos ostatnio duzo plusikow - dlaczego i kto ? nie wiem... ale czy to cos oznacza tak naprawde ? wazne jest to, co my - tutaj wszyscy uzytkownicy - sadzimy o sobie, co sobie okazujemy piszac na forum swoje posty - a co widac - czasem "golym" okiem - a czasem jest ledwie chocby wychwytywalne miedzy slowami
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(giovi2)
Wiking
cyganka napisał:
gabriel napisał:
bumell napisał:

Spokojnie pisze....hehehehe ciekawe jak długo
Te minusy to jeszcze z zamierzchłej przeszłości i gwarantuję Ci Cyganeczko ,jak znam zycie,że ten spokuj długo nie potrwa
No chyba że Gabriel przeszedł przemianę i nauczył się nieco kultury(w co osobiście nie wierzę)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok